Menopauza prematura accelereaza imbatranirea femeilor

Menopauza este un proces biologic firesc, o etapa de referinta a varstei de mijloc a femeii, care aduce cu sine nu doar schimbari fizice si anatomice drastice, ci si de natura emotionala, comportamentala sau sociala. In mod normal, atunci cand organismul feminin evolueaza in mod sanatos, menopauza se instaleaza in jurul varstei de 50 de ani, este marcata de incetarea menstruatiei si de incheierea producerii de hormoni sexuali, estrogen si progesteron, de catre ovare.

Potrivit studiilor recente se pare ca menopauza prematura indica o imbatranire mai accelerata decat in cazul menopauzei ce se instaleaza la varste normale.

In primul studiu elaborat asupra menopauzei, oamenii de stiinta au analizat un biomarker chimic legat de imbatranire prin examinarea mostrelor de ADN de la peste 3.100 de femei. Ele au participat la patru mari cercetari la nivel federal, inclusiv una intinsa pe 15 ani, a celor mai comune cauze de deces, handicap si calitate precara a vietii la femeile aflate la menopauza.

Oamenii de stiinta au masurat varsta biologica a celulelor sanguine, saliva si interiorul obrajilor pentru a explora relatia dintre varsta cronologica a participantelor si varsta lor biologica.

Practic, in urma studiului oamenii de stiinta au constatat ca menopauza accelereaza imbatranirea celulara in medie cu 6%. Desi nu pare enorm, aceasta diferenta conteaza in cursul vietii femeilor.

De asemenea, oamenii de stiinta au concluzionat ca, cu cat o femeie este mai tanara cand incepe menopauza, cu atat imbatraneste mai repede sangele ei. Pe langa acest aspect, femeile aflate la menopauza si care prezinta anumite simptome de insomnie (somn non-restaurativ, trezirea repetata noaptea, dificultati in a adormi, trezitul prea devreme) sunt cu doi ani mai in varsta din punct de vedere biologic fata de varsta lor cronologica, decat femeile care nu sufera de insomnie.

Studiul ar putea ajuta in viitor sa se determine care este momentul cand terapiile hormonale ofera cele mai eficiente efecte anti-imbatranire, limitand riscurile pentru sanatatea femeilor.